top of page
  • Obrázek autoraMartin Procházka

Co mají společného slevy, hloupý marketing, obchodní řetězce a Den Země?

Zítra je Den Země. Událost, při níž si lidé na celé zeměkouli připomínají důležitost a význam ochrany naší planety. Patrně už víte, že pro nás ve Walker&Lambert je udržitelnost velké téma.


Martin Procházka, zakladatel Walker&Lambert.
Martin Procházka, zakladatel Walker&Lambert.

Podle sira Richarda Attenborougha je největším problémem lidstva otázka, jak uživit všechny lidi na planetě a zároveň přitom naši planetu nezničit. Zemědělství generuje velké emise skleníkových plynů. Hlavním problémem jsou emise oxidu dusného z půd, používání hnojiv a pesticidů a chov hospodářských zvířat, které prdí. Nesmíme samozřejmě zapomenout ani na nepřímé emise skleníkových plynů. Pokaždé, když odlesníme kus země na úkor polí nebo si na zemědělské půdě postavíme nový dům nebo hřiště, děláme naši planetu zranitelnější.


Proto je tak důležité zbytečně neplýtvat potravinami. Na českém trhu mě v prvním kvartále zaujaly velmi dobré hospodářské výsledky obchodního řetězce Albert. Albert opravdu udělal v posledních letech velký krok dopředu a tento měsíc byla jejich marketingová ředitelka Kateřina Harris právem vyhlášena nejlepším marketérem v Česku.


Výsledky Albertu jsou o to zajímavější, že se v prvním kvartále v Česku hodně mluvilo o závislosti zákazníků na slevách. Obchodní řetězce si nadměrným využitím slevových akcí pěkně naběhly. Dnes už nikdo v obchodech nic nekupuje, pokud na zboží není nálepka sleva. Klasická marketingová chyba. Sergio Zyman, emeritní marketingový ředitel Coca Coly, to nazývá líným marketingem. Já hloupostí.


V Albertu ale hloupí nejsou. V Albertu na řadě zboží nenajdete hloupý nápis SLEVA, ale štítek se sdělením POMOZTE NÁM NEPLÝTVAT. To je trochu jiný přístup. Mnohem sofistikovanější a lepší. Nebuduje přímou závislost na slevách. Říká, že si tohle zboží můžete koupit levněji a ještě pomůžete téhle planetě.


Jednoduchou přelepkou na zboží si tak Albert buduje síť loajálních zákazníků. Nádherný příklad, jak v moderním marketingu komunikuje vše. I obyčejná cenovka.



Fotografie první prodejny Albert na světě
Autor blogu u první prodejny Albert na světě.


12 zobrazení0 komentářů
bottom of page